19 Şubat 2007 Pazartesi

istemediğini seçmek

Oylarımızı en çok istediğimize verdiğimiz gibi istemediklerimiz için de kullanabilmeliyiz. Seçim sonucunda bir parti en çok kişi tarafından istenebileceği gibi, en çok kişi tarafından istenmeyen de çıkabilir. Bu durumda istememe oyuna karşılık isteme oyu silinerek partinin gerçek oyuna ulaşırız. Böylelikle de hem arada kalanların biraz daha önü açılmış olur hem de daha çok desteklenen bir parti seçilmiş olur.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

peki herkes iki oy mu kullanacak, bir istediği birde istemediği? yoksa tek oyunu ya istediği ya da istemediği yönünde mi kullanacak?

Onun yerine seçime giren herkes fikirlerini açıklasın ve fikirlere oy verilsin bence. Böylece en doğru kombinasyonu bulma imkanı olur. Yani ekonomi politikası açısından muhafazakar ancak kültür ve sanat açısından sol görüşlere yer verme imkanı sağlanır.

Ayrıca partilerin birbirinden çok da farkı olmadığı, düşünceleri için değil menfaatleri için mücadele ettikleri ortaya çıkmış olur :)

Güzel fikir. Tuttum.

arman dedi ki...

İstemedeğini seçmeyi, her türlü seçim için kullanılabilecek bir model olarak düşündüm. Sadece siyasi seçimlerde değil, herhangi bir seçimde de olabilir. Örneğin akşam ne yiyeceğini düşünürken, en çok yemek istediğinle birlikte, seçenekler arasında ne yemek istemeğini belirlemen gibi.

Adsız dedi ki...

iyi düşün, riskli bişiy bu. A, B, C partisi olsun. %40 %49 %11 A, B birbirinden nefret ediyo olsun. C'de TKP ya da Dehap. C'mi iktidara gelecek yani. BU oylama sistemi marjinallerin işine yarayabilir ki çok tehlikeli çooooook.

Bunun yerine iki kademeli seçim sistemi eziyetli olsa da daha mantıklı geliyor bana. Düüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüt

arman dedi ki...

1'den fazla seçmek istediğin olduğu gibi, 1'den fazla seçilmesini istemediğin de olabilir. Bence bu sistem bütün görüşlerin yansıtılmasını sağlar. 1 parametreli seçim yerine, 2 parametreli seçim yapıyorsun ve sistem çok fazla karışmıyor.

Adsız dedi ki...

sanki o zamanda hangi partinin fanatik taraftarı daha coksa o daha avanatajlı olur gibi geldi (yani diğer tüm partileri istemiyom diyecek).
Neyse cok uzatmamak gerek ama ben yine iki kademeli diyorum.


www.uspayi.com