17 Mart 2008 Pazartesi

Kapatılma Davası

Haftanın gündem konusu hiç şüphesiz ki AKP'ye kapatılma davası açılması olacak. Henüz ne iddianame tam olarak okunabilmiş, ne de AKP'den resmi bir savunma alınmış değil, ancak ilk izlenimler fikir verebilecek düzeyde.

Partiye kapatılma davasının açılma nedeni olarak AKP'nin "Laiklik Karşıtı Söylemlerin Odağı" olması yazıldı. Söylendiğine göre de iddianamede bununla ilgili Tayyip Erdoğan'ın ve çeşitli parti kurucularının zamanında söyledikleri, yazdıkları fikirler, demeçleri kanıt olarak sunuluyormuş. Devletin şu andaki 1 numaralı ismi de dahil olmak üzere, AKP'nin önemli kurmayları da siyasi yasaklı olabilme ile karşı karşıyaymış.

Öte yandan kapatma davasının açıldığı Cuma günü akşam saatlerinde açıklandıktan sonra ise partinin kurmaylarının ve destekçileri basın-yayın organlarının yaptığı çeşitli açıklamalar oldu. Bu açıklamalarda dikkatimi çeken "AKP Laiklik karşıtı bir harekette bulunmuyor" tezi değil de "%47 oy almış bir partiye nasıl olur da kapatma davası açılabilir" şeklinde savunma yapılması oldu. Koskoca 2 gün geçmesine rağmen henüz "AKP'nin laiklik karşıtı olduğuna dair birşey gösterilemez, şunlar-bunlar laikliği desteklediğimizi gösterir" gibi herhangi bir örnek gösterilmedi, varsa yoksa son seçimlerde alınan oy oranı, halkın büyük bir kısmının bu partiye "inanarak" oy verdiğinin tekrar edilmesi üzerine oynandı.


AKP gerçekten "Laiklik karşıtı" da olabilir "Laiklik destekçisi" de. Önemli olan bunu nasıl açıklayabildikleri noktası. Bakalım iddianame daha da netleştikçe, AKP nasıl bir savunmada olacak...

3 yorum:

Adsız dedi ki...

guzel noktaya deginmissin.
bununla beraber bir onceki secimlerdeki basariyi ben daha cok `laiklik tehikesi` uzerine kurulan muhalefete tepki oylarinin basarisi olarak goruyordum. Yani bir nevi aslinda halk bilerek ve isterek oy verdi gibime geliyor. Yani soyleyis eksik bile olsa temel mantik dogru bence. Yani bu halk ne aptal ne de sadaka oycusu bana gore.
simdi de AKP kapatilsa da kapatilmasa da karli cikacak gibime geliyor bu isten. Her zaman AKP`nin en buyuk avantajinin Deniz Bykal oldugunu dusunurdum, simdi tam yerel secimler oncesi boyle sacma bir olay cikiyor. AKPli olsam bu tip olaylara sevinirdim cunku hep oy kazandiran seyler bunlar. Birileri halk ile guc muadelesine giriyor. o da sizin dediginiz degil benim dedigim olcak diyor.
gazetelerin yorumlarina baktigimda bir kisim medyada bunun icin ergenekon`un rovansi diyor. bundan bisey cikmaz gibime geliyor yine de ama bakalim.hala sacma sapan islerle ugrastigimizi dusunuyorum:)

arman dedi ki...

Pazartesi gununden bu yana hala saglam bir sekilde "Hayir, biz laiklik karsiti degiliz" denilemedi. DTP'nin "PKK bir teror orgutudur" diyememesine benziyor.

Bu arada ortaya baska bir iddia atıldı. Bu dava "Ergenekon'a çevrilmiş gözleri başka yana kaydırmak için açılmış". Bunu hem bir bakan hem de Basbakan dile getirdi. Sonucta boyle bile olsa "laiklik karsitligi olup olmadigina" iliskin bir cevap verilmez. Ancak eger bu konuda bilgileri net ise savcilarin bu soylemleri ihbar kabul edip arastirma yapmalari bence gerekiyor.

arif umur dedi ki...

Pazartesi gununden bu yana hala saglam bir sekilde "Hayir, biz laiklik karsiti degiliz" denilemedi. DTP'nin "PKK bir teror orgutudur" diyememesine benziyor.

ben buna katilamayacagim arman yav. daha one cok kereler dediler zaten biz laikligin teminatiyiz diye. sanki - dogru ve ya yanlis baska bir tartisma- biz laikiz demeler cok bisey idafe etcek, oyle olsa diyiverirler sadece soz ile olacaksa yada insanlarin icini rahatlatacaklarsa.
dtp`nin pkk durumunun farkli oldugunu dusunuyorum (tabiiki dtpye oy verenlerin hepsinin pkkli oldugu filan fikrinde degilim)
yav nesye klavye kucuk yazamiyom bizim yine bir kahve icmemizx gerek:) seninle tartimak guzel oluyo.fikir imlastigi olsun birz


www.uspayi.com