5 Şubat 2008 Salı

Pasaport İşlemleri


Pasaportumun süresi dolduğu için süre uzatmak için emniyet müdürlüğüne gitmem gerekti. Daha önce bu işi yaptırmamış olanlar varsa ne yapılır, nereden başlanır anlatmak isterim. Son 2 seferde uzatma işlemlerini yaptırdığım emniyet müdürlükleri Beşiktaş ve Kadıköy olduğu için yazacaklarımda referans aldığım yerler buralardır.

Öncelikle google’da “İstanbul pasaport süre uzatımı” gibi bir arama yaptığınızda karşınıza İstanbul emniyet müdürlüğünün sayfası çıkacaktır. (http://www.iem.gov.tr/iem/index.php?menu_id=116) Bu sayfada hem yeni pasaport hem de var olan pasaportun süre uzatımı gibi konularda gerekli ve yeterli bilgi bulunuyor. Ama bence bu sayfalarda sizin işinize yarayacak en önemli bilgi en yakın pasaport işleri emniyet biriminin adresi ve telefon numarasıdır.

Farz ediyorum ki emniyet biriminin yerini buldunuz ve kolayca ulaşabileceksiniz. Eğer yeni pasaport alacaksanız yanınızda olması gereken belgeler web sitesinde yazdığı gibi 4 fotoğraf ve nüfus cüzdanından ibaret. Fotoğraflarınızın kılık kıyafet yönetmeliklerine uygun olması gerekli, erkekler için ceket ve kravat ile çekilmiş olması gibi. Bu şekilde çekilmemiş bile olsa başvurunuzu kabul eden memur alabilir ama gene de işinizi şansa bırakmamak için tavsiyem resminizin ceketli ve kravatlı çekilmiş olmasıdır. Fotokopi ve harç parası gibi işlemlerinizi emniyet müdürlüğünde yaptırabiliyorsunuz. Ancak harç ödemeleri için defterdarlık veznesi öğleden sonra belli bir saate kadar açık oluyor, kontrol etmekte fayda var.

Emniyet müdürlüğüne girmeden önce Türkiye’de devlet dairesinde iş yaptırmak için gerekli maddeleri yerine getirdiğinizi kontrol ettirmelisiniz.

Madde 1: Sadece bir şey sorup çıkacak bile olsan yanında kalemin olsun.

Madde 2: Eğer para yatırman gereken bir işlem varsa yanında mutlaka ve mutlaka bozuk para getir.

Eğer bu 2 madde ile ilgili bir sorununuz yoksa müdürlüğe gidip işlemlerinize başlayabilirsiniz. Devlet dairesine girdikten sonra yapılması gereken önemli bir madde var.

Madde 1: Neresi olursa olsun eğer bir işlem için sıra alınması gerekiyorsa vakit kaybetmeden hemen bir sıra al.

İçeriği girdiğinizde öncelikle pasaport almak veya süre uzatmak için hemen bir form edinmelisiniz. Form 15Ykr’dan satılıyor. Almak için yanınızda getirdiğiniz bozuk paraları kullanabilirsiniz. Bu formun gerekli yerlerini de yanınızda getirdiğiniz kalemle doldurduktan sonra harç ödemesi için kuyruğa gireceksiniz. Harç olarak örneğin 5 yıllık bir süre için 500,30YTL gibi bir meblağının ödenmesi gerekiyor. Web sitesinde güncel miktarlar yazmakta. Yanınızdaki bozuk para ile de harcın küsuratını ödeyebilirsiniz. Eğer bozuk para vermezseniz para üstünün veznede kalmasına razı olmaktan başka çareniz dışarı çıkıp paranızı bozdurup geri sıraya girerek ödeme yapmanızdır.

Harcınızı da ödemeyi tamamladıktan sonra daha önceden aldığınız sıranız gelmesi ile birlikte formunuzu, pasaportunuzu, resimlerinizi ve harç dekontunuzu teslim edeceksiniz. Formunuzu sabah erken saatte verebilirseniz pasaportunuzu ertesi gün sabah almanız mümkün olabiliyor. Öğleden sonraya kalan işlemler ertesi gün öğleden sonra ya da bir sonraki güne teslim ediliyor.

Ne kadar erken gidebilirseniz o kadar hızlı olacağınızı belirterek formu teslim etmek için emniyet müdürlüğünde yaklaşık 45dk gibi bir süre, teslim almak için de 20dk bir süre ayırmanız yeterli olmaktadır.

Hiç yorum yok:


www.uspayi.com