29 Ağustos 2007 Çarşamba

Kutup Ayısı Avı

Kutup ayılarını derileri için avlarlarmış. Ama bu iş kolay olmazmış.

Derilerinin altındaki ortalama 10cm'lik yağ tabakası ayıların buzlu sularda donmasını engellediği gibi hem de onları bir zırh gibi korurmuş. Küçük ateşli silahlarla ayılarda öldürücü yaralar açmak mümkün olmaz, büyük silahlar da derileri paramparça edip kullanılmaz hale sokarmış. Kutup ayısını avlamak için alnındaki özel bir noktaya yakından ve tek el ateş edilmeliymiş…

Kutup ayılarının koklama ve işitme duyuları da güçlü olduğundan iki metre yükseklikteki karın altındaki fok balığının kokusunu veya 30km uzaktaki yaralı hayvanın kan kokusunu hissedebilirlermiş. Bununla birlikte en ufak bir çıtırtıyı bile duyabildiklerinden kimseyi yanlarına yaklaştırmazlarmış…

Avcılar kutup ayılarını avlamak için ilginç bir teknik kullanırlarmış…

Bir baltanın ağzı iyice, ama iyice keskinleştirilirmiş. Sonra bu balta bir yere sabitlenir, üzerine sapını ve demirini tamamen kaplayacak şekilde fok balığı kanı sıvanırmış. Avcılar sonra da olay yerinden uzaklaşırlarmış.

Kan kokusunu alan kutup ayısı baltayı kolayca bulur ve yalamaya başlarmış. Yalarken farkında olmadan dilini baltanın keskin ağzına da sürtermiş. Hafif hafif kesilen dilden sızan kanlarla balta, yalaması daha da keyifli hale gelirmiş. Zavallı ayı, yaladıkça kanayan, kanadıkça yalayan diliyle bir sure sonra iyice kendinden geçermiş. Hem zevklenirmiş, hem bitkinleşirmiş.

Avcılar ise sürekli ayıyı gözlerlermiş. Kan kaybından iyice halsiz düşüp bayılmasını beklerler, bayılınca ayının yanına gidip elindeki silahları alnına dayarlarmış. Tek el ateşle ayıyı öldürürler, böylece deriye zarar vermeden avlama işlemini tamamlarlarmış.

1 yorum:

unant dedi ki...

Avcı avına her zaman kaçma, hayatta kalma şansı tanımak zorundadır. Bunun adı kalleşliktir.


www.uspayi.com